Жемістер мен көкөністердің пісетін маусымының басталуымен және Қазақстан Республикасының аумағына басқа мемлекеттерден әкелінуімен көкөністер мен бақша дақылдарының құрамындағы нитраттармен улану қаупі бар.
Нитраттар – барлық өсімдіктердің өсуі мен дамуы үшін қажетті азот қышқылының тұздары, сондықтан олар кез келген жағдайда өнімдерде болады. Егер топырақтағы нитраттардың мөлшері рұқсат етілген нормадан аспаса, онда олар өсімдіктерге толығымен сіңеді және ешқандай зиян келтірмейді. Бірақ көбінесе егін жинау үшін азот тыңайтқыштары ешқандай шарасыз қолданылады, бұл көкөністер мен жемістерде нитраттардың көбеюіне әкеледі.
Өздігінен нитраттар ұзақ уақыт бойы әлсіз улы заттар болып саналып, тіпті дәрі ретінде де қолданылған. Бірақ адам ағзасына түскен нитраттардың көп бөлігі нитриттерге (азот қышқылының тұздарына) айналатыны белгілі болды. Ал нитриттер, өз кезегінде, нағыз улар. Олар қандағы гемоглобинмен белсенді әрекеттеседі және ең жақсы жағдайда улануды тудырады, ал ең нашар жағдайда тыныс алу және жүйке жүйесінің, қалқанша безінің және жүректің бұзылуына әкеледі, бұл ақыр соңында онкологияға әкелуі мүмкін. Бұл заттар жүкті және бала емізетін әйелдерге, сондай-ақ нәрестелерге ең үлкен қауіп төндіреді.
Көкөністер мен жемістердегі нитраттардың мөлшерін қалай анықтауға болады?
Сатып алу кезінде абай болу керек: ақ қырыққабат, қызылша, редис және редис, қияр, асқабақ, барлық сүйікті қарбыздар мен қауындар, сондай-ақ жасыл (аскөк, ақжелкен, балдыркөк), өйткені бұл өсімдіктер мазмұны бойынша сүйікті болып табылады. азот қышқылының тұздары.
Көкөністер мен жемістерде нитраттардың нормасы асып кеткенінің айқын белгілері қандай
Санитарлық-гигиеналық зертхана мамандары
«Ұлттық сараптама орталығы» ШЖҚ РМК
Ақмола облысы бойынша: Г.Жұмағалиева, А.Исмағанбетова